Optimaal digitaal werken door betere EPD-inrichting, instructies en werkafspraken

Terwijl eHealth helemaal hip is blijft de werkplek van de zorgprofessional vaak onderbelicht. Een werkdag met het EPD voelt vaak nog steeds als veel klikken, zoeken en overtypen. Je doet wat je kunt met je eigen olifantenpaadjes, zelf aangeleerde omwegen en misschien een tip van een collega of betrokken beheerder. Weten hoe een dossier werkt, betere afstemming, kleine aanpassingen en een paar snel-toetsten schelen veel tijd. Tijd die je liever aan patiƫnten besteedt.

Enerzijds zie je dat gebruikers toch andere wensen hebben met betrekking tot het systeem dan vooraf werd ingeschat en anderzijds hebben gebruikers tijdens de implementatie van een EPD te weinig tijd en aandacht om echt goed met het systeem te leren werken. Daarom is een EPD-optimalisatietraject een prima aanvulling. Van overleven met het EPD naar optimaal aan het werk op je steeds digitaler wordende werkplek.

Werkwijze
Met een scrum-achtige aanpak kunnen we al in vier weken serieuze verbeteringen realiseren. In korte tijd worden knelpunten in kaart gebracht, prioriteiten aangebracht door de afdeling zelf, knelpunten opgelost en opgeleverd.
De betreffende afdeling kijkt en denkt actief mee; zij bepalen waar de focus op ligt en welke knelpunten prioriteit krijgen. Het kleine, daadkrachtige projectteam bestaat uit vertegenwoordigers van de afdeling, interne applicatie-specialisten en een Zorgverbeteraar als procesbegeleider en/of EPD-specialist.

Resultaat
Gemiddeld zijn we in staat tussen de 50 en 60 verbeterpunten te identificeren waarvan er aan het eind van de vier weken tussen de 20 en 40 zijn opgelost. Dit betreft aanpassingen in de applicatie, verbeteringen in het proces en aanvullende instructies voor beter gebruik van het EPD.
En dat zorgt weer voor efficiƫntere werkwijzen, eenduidiger gebruik, minder registratielast, betere aansluiting van processen op de applicatie(s) en bovenal blijere gebruikers.

Optimaal digitaal werken? Wij helpen graag een handje, neem gerust contact met ons op.

Naar boven